fbpx
Kedilerin Rutin Aşıları

Kedilerin Rutin Aşıları

Dünya tatlısı bir kedi sahiplendiniz ve beraber yaşamaya başladınız. Artık sevimli dostunuzun sağlığıyla ilgili tüm sorumluluk size ait. İlk yapmanız gereken kedinizi veterinere götürüp muayane ettirmek olmalıdır.

Kedinizin düzenli olarak olması gereken aşıları da onun sağlığı için ihmal etmemeniz gereken bir konudur. Kedinizi hiç evden çıkarmasanız bile uzun yıllar sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi, hastalıklara açık olmaması için aşılarını olması gerekmektedir.

Kedilerin olması gereken aşıları yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Özellikle yavru kediler yetişkin kedilere göre daha zayıf bir bağışıklığa sahiptirler. Eğer kediniz henüz bir yavruysa 45 günlükten itibaren iç/dış parazit aşısı yapılır. Yavru kediler anne sütünden aldığı bağışıklık hücrelerini 45 güne kadar muhafaza eder, daha sonra aşılama ile vücudunda bağışıklık oluşturulur.

Yavru Kedi Aşıları

kedi aşıları

6-8 Haftalık: İç ve Dış Parazit Aşısı (3 ayda bir tekrarlanır)

8-10 Haftalık: Karma Aşı

9-11 Haftalık: Lösemi Testi ( Leukemia Testi )

10-12 Haftalık: Karma Aşı (Tekrarı)

11-13 Haftalık: Lösemi Aşısı ( Leukemia )

12-14 Haftalık: Kuduz Aşısı ( 3 aydan küçük kedilere uygulanmaz)

Kediniz 1 yaşına geldikten sonra düzenli olarak karma, lösemi ve kuduz aşılarını yılda bir kez, iç ve dış parazit aşılarını ise üç ayda bir olması gerekiyor.

Yetişkin Kedi Aşıları

Yılda Bir Kez: Karma Aşı

Yılda Bir Kez: Lösemi Aşısı

Yılda Bir Kez: Kuduz Aşısı

3 ayda 1: Kedi İç ve Dış Parazit Aşısı

Kedinizde aşı olduğu gün iştahsızlık, ateş, aktivite kaybı olması normaldir. Ancak bu durum 24 saatten fazla sürerse ya da bu belirtiler haricinde normal olmayan durumlar gözlemlerseniz mutlaka veteriner hekiminize danışın.

Peki bu aşılar hangi hastalıklardan korur?

Kedilerin Olması Gereken Aşılar

İç ve Dış Parazit Aşıları

Evden hiç çıkmayan kediler bile iç-dış parazitler konusunda tehlike altındadır. İç parazitlerin kedi tüyleri ile insanlara da zarar verme ihtimali vardır. Kediler iç parazitleri dışkılamayla atar. İç paraziti olan bir kedi yalanma yoluyla parazit yumurtalarını tüylerine yayar. Paraziti olan kedinizi sevmeniz sizin için de zararlı olabilir.

Kuduz Aşısı

Kuduz aşısı kedinin özellikle dışarı kaçması durumunda önemlidir. Evden kaçan ve sokağa alışık olmayan kediniz kendisini sokak kedilerine karşı savunmak zorunda kalacaktır. Sokaktaki diğer hayvanlardan kedinize kuduz bulaşabilir.

Karma Aşı

Karma aşı; kedi gençlik hastalığı, kedi gribi, üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarından kedinizi korur.

Kedi Lösemi Aşısı

Kedilerde lösemi bağışıklık sistemini etkileyen bir hastalıktır. Kedide lösemi virüsü var ise Lösemi aşısının kediler için tehlikeli olduğu düşünülmektedir. Bunun için lösemi aşısı öncesi test yaptırabilirsiniz.

Kedinizin tüm bu aşılarını sürekli yaptırmak size maliyetli görünebilir. Ancak, düzenli aşılarını olmamış bir kedi daha yüksek tutarlı faturalara sebep olabilir, daha da kötüsü kediniz sağlığından olabilir.

Kedinizin aşılarını yaptırmak ve daha detaylı bilgi almak için veteriner hekiminize danışmayı unutmayın. Size en yakın veteriner kliniğini buradan bulabilirsiniz.

Diğer blog yazılarımızı da okumak istersen buraya tıkla.

Yorum Yapın