fbpx
Köpeklerin Rutin Aşıları

Köpeklerin Rutin Aşıları

Ailemizin bir üyesi olan köpek dostumuzun sağlığı bizler için çok önemli. Patili dostumuzun enfeksiyon kapması onu etkilediği gibi sizi de etkileyebilir. Aşılar ile köpek dostlarımız pek çok hastalıktan korunacaktır. Bu yüzden sevimli dostumuzu mutlaka veteriner hekim kontrolünde tutalım ve aşı takvimini takip edelim. Özellikle yavru köpeklerin enfeksiyon kapma riskleri daha fazla olduğundan aşı konusu çok daha önemle dikkate alınmalıdır. Köpeklerin rutin aşıları ile ilgili bilgi sahibi olmak için yazımızı okumaya devam edin.

Yavru Köpek Aşıları

Yavru köpek aşıları mutlaka takip edilmelidir, çünkü yetişkin köpeklere göre yavruların enfeksiyon riskleri daha fazladır.

yavru köpek aşıları

Yavru köpekler aşılanmaya başlamadan önce mutlaka sağlık kontrolünden geçmeli ve parazit tedavisi uygulanmalıdır. Yavru köpekler 6 – 8 haftalık olduğunda aşılanmaya başlayabilirler. Yavru köpeğe yapılacak olan karma aşılar bağışıklık sistemini düzene sokacaktır. Köpeğinizin tekrar edilmesi gereken aşılarını ve fiziksel muayene dönemlerini veteriner hekiminiz size söyleyecektir. Köpeğinizin sadece yavruluk döneminde değil tüm hayatı boyunca hastalıklara karşı korunabilmesi için aşılanması gerekecektir. Sevimli köpek dostunuzun yetişkinlik döneminde de iç/dış parazit tedavileri ve yılda bir kez olması gereken aşıları devam edecek. Sevimli dostunuzun sağlıklı bir yaşam sürmesi için veterinerinizle sürekli iletişimde kalın ve köpek aşı takvimi takibini yaptığınızdan emin olun.

Ayrıca köpeğinize deri altına yerleştirilecek olan mikroçip uygulamasını da yaptırmanız gerekiyor. Mikroçip uygulaması ile ilgili yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Köpek Hastalıkları

Köpeklerde görülebilen başlıca hastalıkları şöyle sıralayabiliriz:

Köpek Gençlik Hastalığı (Distemper) ; çoğunlukla yavru köpeklerde görülen solunum, sindirim ve sinir sistemini etkileyen bir hastalıktır. İlk işaretleri iştahsızlık ve halsizliktir. İlerledikçe ateş, ishal, göz ve burun akıntısı, kusma görülür. Daha sonra virüs beyin ve omurilik dokusuna yerleşir, nöbetler, kas spazmı ve felç görülebilir.

Kanlı İshal (Parvovirüs); sindirim sistemini özellikle bağırsakları etkileyen ciddi bir hastalıktır. İlk belirtileri ateş ve iştah kaybıdır.

Bulaşıcı Karaciğer Hastalığı (Infectious Canine Hepatitis); ilk önce karaciğeri etkileyen bir enfeksiyondur. Semptomlar hafif ateş ve mukoza zarının tıkanıklığından kusma, sarılık, mide büyümesi, karın bölgesinde sıvı toplanması ve karaciğer çevresindeki ağrıya kadar değişir.

Spiroket Hastalığı (Leptospirosis); bakteriyel bir hastalıktır. İnsanlara da bulaşabilir.

Akut Üst Solunum Yolu Hastalığı (Parainfluenza); üst solunum yollarına yerleşen bir hastalıktır. Köpeklerde öksürüğe neden olur.

Bordetella Bronchiseptica; şiddetli öksürüğe neden olan bulaşıcı bir hastalıktır.

Lyme Hastalığı (Borreliosis); keneler yoluyla bulaşan bir hastalıktır.

Kuduz; insanlara ve tüm memelilere ısırık ve salya yoluyla bulaşan bir hastalıktır.

Köpek sahiplenmek istiyorsanız bu hastalıklar gözünüzü korkutmasın. Veteriner hekiminizin tavsiyelerine uyduğunuz ve aşılarını düzenli olarak yaptırdığınız sürece patili dostunuz sizinle birlikte uzun yıllar sağlıkla yaşayacaktır. Köpek hastalıkları aşılanma, bakım, kaliteli mama, sağlık kontrollerinin düzenli yapılmasıyla büyük ölçüde önlenir.

Bir veteriner hekimi arayışındaysanız veteriner kliniği bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Sevimli dostlarımızla ilgili diğer blog yazılarımıza göz atmayı da unutmayın.

Yorum Yapın